Vydáno: 14. 5. 2017  /   Aktualizováno: 15. 5. 2017
Blogy
10 věcí, které jsme nevěděli o…makronkách
Křehké, pudrově jemné oblázky, na kterých si pochutnávaly slavné královny, už možná ulovily i vaše chuťové buňky. Kde přesně se vzaly a co mají společného s vírou?
Čtěte více: historie, makronky

1. První zmínky o makronkách se objevují v italských klášterních spisech z 9. století. Benátští mniši tehdy křehké cukrovinky nejen sami vyráběli, ale i prodávali. Šlo o jednotlivé kousky „sušenek“ z bílků a mandlové mouky – bez příchuti a náplně.
2. Do Francie se italský vynález dostal v roce 1533, a to díky Kateřině Medicejské, Italce provdané za francouzského krále Jindřicha II. Ta si totiž bez makronek nedokázala život představit. Z královského dvora se pak sladký zázrak postupně rozšířil i na šlechtické stoly: Poprvé se o makronkách zmiňuje v roce 1552 francouzský spisovatel François Rabelais, a to v románu Le Quart livre (Čtvrtá kniha). Zajímá vás první oficiální recept na makronky? Vychází v anglické kuchařce až v roce 1725.
3. Teprve v 19. století se makronky začaly ochucovat likérem, kořením či marmeládou. S nápadem slepit dva kousky sušenek pomocí krému, tedy do takové podoby, jakou znáte dnes, přišli až začátkem 20. století ve francouzském cukrářství Ladurée na Champs-Élysées.  Dodnes tenhle podnik patří mezi nejznámější výrobce makronek na světě, přičemž na limitovaných edicích značka spolupracuje s nejslavnějšími světovými návrháři a módními domy (Lanvin, Marni, Christian Louboutin, Sonia Rykiel) či filmaři. V roce 2006 si třeba jejich makronky „zahrály“ ve snímku Marie Antoinetta, o tři roky později pak značka Ladurée otevřela jednu ze svých cukráren na pařížském zámku Versailles.
4. Chcete si makronku sama vyrobit? K tomu vám sice postačí jen  vyšlehané bílky, mandlová mouka, cukr (mix krupice a moučkového) plus voda a špetka soli, dávky však musíte opravdu přesně odměřit a do trouby vkládat vytvarovaná kolečka o průměru 3 cm až ve chvíli, kdy na plechu trochu zatuhnou.Předtím je posypte třeba mletou skořicí, kakaem nebo drcenými pistáciemi. Pečou se asi 30 minut. Ideálně upečená makronka by měla jít od plechu krásně odloupnout. Plnit můžete až druhý den. Hodí se krém z másla, smetany i mascarpone, ale taky džem či nutella. A ještě jedno znamení, že jste tyhle oblázky vyrobila dobře: Povedená makronka je krásně zaoblená, bez prasklin a nechybí jí „nožička“ – nafouknutá dolní část, která vám povyskočí během pečení. Makronky navíc lehce křupají, přitom jsou na povrchu hladké, uvnitř vláčné a křehké. Ty pravé se vám doslova rozpustí na jazyku.
5. Makronky se prodávají se spoustou příchutí, nejoblíbenější je  vanilková, čokoládová nebo pistáciová. Největší popularity se těší samozřejmě ve Francii. Tam pořídíte dokonce i paštikové či levandulové varianty. A sladké potěšení objevili i Japonci, ti si ho s oblibou vylepšují zeleným čajem.
6. Na pravých makronkách si pochutnají i celiaci. Sušenky totiž neobsahují lepek.
7. Největší makronku světa upekl v září 2009  mistr Farshid Hakim z losangelského cukrářství La Provence Patisserie & Cafe. Jejich přípravou a pečením strávil celkem šest hodin. Jeho makronka byla široká 0,61 metru a spotřeboval na ni celkem 100 vaječných bílků.
8. Je libo nejdražší makronku světa? Pak si vyžádejte Macaroons Haute Couture od francouzského cukrářského mistra Pierra Hermés. Za půl kila jeho exkluzivních dobrot můžete zaplatit v přepočtu až 200 000 korun. K mání jsou však tyhle skvosty jen na objednávku, v regále na ně běžně nenarazíte.
9. „Makronky nechybějí na žádné mé narozeninové oslavě,“ pochlubila se herečka Kim Kardashian. Na makronkách ale hřeší i Rita Ora nebo Brad Pitt.
10. Od roku 2005 se celosvětově slaví Mezinárodní den makronky –  Le Jour du Macaron. Připadá na 20. března.

Autor: Cosmopolitan
Foto: shutterstock

Další články z rubriky

Když Lisa Eldridge, dvaačtyřicetiletá, uznáváná make-up artistka a hvězda beauty tutorialů prohlásila, že rozmach sociálních médií je tím nejlepším, co se ve světě zkrášlování kdy přihodilo, stala se u svých vrstevníků terčem posměchu. „Ani mi o tom nemluvte,“ odsekla...(Pokračování...)
Tahle sladce vonící popínavá rostlina s chomáčky bílých květů pochází z tropických a subtropických oblastí. V mírném podnebí by původní odrůda nepřežila, ale její věhlas se do chladnějších oblastí rozšířil natolik, že podnítil botaniky k vyš...(Pokračování...)
Když se muže dotknete v rozkroku, a to jakkoliv, projede jeho tělem silné vzrušení. Bohužel poslední věc, na kterou se ve slastném okamžiku zmůže, je navádět vás, jak máte s jeho nádobíčkem správně zacházet. „Hlavní erotogenní zóny muže jsou přitažlivá žena a jeho penis,“ shrnuje p...(Pokračování...)
Znáte to, v lednu si říkáte, že budete běhat a cvičit a jíst zdravě a bla bla bla. Zvládnete to posouvat do začátku června. No, a pak zjistíte, že nic nestihnete a s postavou jste na tom jako minulý rok - NIC MOC! Takže se každým rokem děsíte plavkové sezony. Co takhle se na ty nervy letos jednoduše vyprdnout a pořiďit si...(Pokračování...)
Občas vám může připadat, že ať uděláte cokoli, následuje pocit viny. Po obědě si dáte čokoládový dort a vzápětí si vyčítáte, že jste té kalorické bombě neodolala. Ve výprodeji si koupíte tričko a ještě než vyjdete z obchodu, už vám hlavou běží, že podobných máte doma už pět a...(Pokračování...)

Mohlo by se Vám líbit

Už dvě tisíciletí platí za spolehlivé afrodiziakum. Navíc dokáže zklidnit pocuchané nervy a vykouzlit radost ze života!
Namočit hřívu, nanést přípravek, napěnit, promasírovat vlasovou pokožku a opláchnout. Je tohle ale vše, co byste pro správnou očistu...
V minulosti odlišovala šlechtu od běžných lidí, teď zdobí vaše prádlo a okouzluje na přehlídkových molech.
Jejich cena se pohybuje v řádech milionů, a přitom jde o nejběžnější přírodní látku vůbec! Proč jsou tedy diamanty tak zatraceně...
Jsou sexy, pohodlné a hodí se k jakémukoliv outfitu. Kdo jako první v balerínkách sklízel úspěch?
Sexy krajkové, vykrojené, vysoké nebo pohodlné bavlněné. Taky ráda vybíráte kalhotky podle nálady? Proč bylo tohle ale ještě v nedávné...
Po rozkliknutí tohoto článku vám budou oči přecházet a chuťové pohárky natečou do maxima. Tohle snad ani není možné. Mrkejte na tu...
© 2013 Bauer Media Praha v.o.s., www.stratosfera.net | online inzerce | předplatné časopisů | kontakt
JenProKrásu.cz - Vše, co žena potřebuje vědět, aby byla krásná