Vydáno: 17. 3. 2016  /   Aktualizováno: 17. 3. 2016
Zdraví
Síla dávno zapomenutého tuřínu
Léčivá kořenová zelenina, která má široké využití vás překvapí svými vlastnostmi.

Že jste o takové plodině nikdy neslyšeli a nebo ji v obchodě obcházíte bez povšimnutí? To je ale velká škoda. Kulatá kořenová zelenina může obohatit svou chutí a blahodárnými účinky vaše pokrmy. Tuřín, kolník nebo kvaka, jak se mu říká, je zelenina s lehce nasládlou a peprnou chutí, která má široké zpracování. Můžete ho používat jako přílohu, je z něj výborná omáčka i polévka a velmi dobrý je i pečený. Mladé bulvy si zas dejte klidně syrové. 

♦ Tuřín obsahuje 90 % vody. Je ceněn pro vysoký obsah vápníku, draslíku a karotenu. Z vitamínů je nejvíce zastoupen vitamín C.
♦ Má hojivé a léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí. Tuříny působí proti řadě kožních onemocnění a dokonce čistí krev.
♦ Díky vysokému obsahu vlákniny zvyšuje peristaltiku střev a je doporučován jako doplněk při zlomeninách a osteoporóze.  
♦ Obsažený hořčičný krotonový olej má silné bakteriální účinky.
♦ Neměli by ho však jíst lidé s akutním zánětem jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy.

Zkuste občas vyměnit brambory za tuřín. Upečte si ho s parmezánem. Nebo uvařte krémovou polévku. Uvidíte, že si ho zamilujete.

Autor: Markéta
Foto: shutterstock

Další články z rubriky

„Při práci s notebooky je důležité využívat dynamické změny pozice a úlevové polohy, při kterých se svaly protáhnou a zrelaxují. Při sezení mějte široce rozkročené dolní končetiny, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů. Na židli seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země...(Pokračování...)
Znáte to. V práci jste se chtěla blýsknout novou pouzdrovou sukní, jenže už v tramvaji se vám břicho nafouklo natolik, že byste se nejradši vrátila domů převléknout do tuniky a tepláků. „Co jsem to zase snědla?“ proklínáte se? Stop. Odborníci doporučují, abyste se zamyslela spíš nad t...(Pokračování...)
Začalo to nenápadně. „Kdykoli jsem se na svého přítele podívala, tvářil se tragicky,“ popisuje proměnu svého přítele třiatřicetiletá Zuzana. „Ať jsme měli na večer nebo víkend jakýkoli plán, obvykle prohlásil: ,Já nemám chuť. Jdi sama.‘“ Petr byl čím dál skleslej...(Pokračování...)
Roky se doporučuje obézním, aby jedli pětkrát denně malé porce, počítali si kalorie a hlavně aby nehladověli! Ne každému ale tato metoda vyhovuje, a přestože se z krátkodobého hlediska může jevit jako účinná, její dlouhodobá efektivita je sporná, a to i podle studií. Každý, kdo někdy tímto...(Pokračování...)
Proč mám nažloutlé zuby? Odstín zubní skloviny je daný od přírody, ale ovlivňuje ho i to, jak moc přes sklovinu prosvítá žlutavá zubovina. K vaší genetické výbavě se pak navíc může přidat věk, prodělané nemoci, léky, které berete, i skutečnost, jak o svoje perličky pečujete…...(Pokračování...)

Mohlo by se Vám líbit

Jsou svěží, zdravé a tak moc dobré. Můžete do nich nacpat to, co máte rádi. Tak hurá do toho. Je to hned hotové!
Konec pomalých rozjezdů, zkuste hned od rána zásobovat mozek kvalitní energií.
Velikonoce se blíží a s nimi i hromada vajec natvrdo. Vyzkoušejte tenhle salát, který je plný vitamínů a nebudete se ho moci nabažit!
Že to nejde? Tak zkuste tyhle jednoduché věci a uvidíte.
Až zjistíte, co všechno umí a jak vám pomůže, tuhle košťálovinu si prostě zamilujete!
Guláš ani těstoviny to nebudou. Vyberte si z těchto čtyř variant a váš výkon bude maximální.
Takové jednoduché návyky způsobí to, že budete zdraví a stárnutí si vás jen tak nenajde.
© 2013 Bauer Media Praha v.o.s., www.stratosfera.net | online inzerce | předplatné časopisů | kontakt
JenProKrásu.cz - Vše, co žena potřebuje vědět, aby byla krásná